Ett alternativt och mörkt Finland år 1995

När man läser beskrivningen “ett actionäventyr med skräcktema i ett alternativt historiskt Finland” är det svårt att inte bli nyfiken. För ett tag sedan testade jag spelet Kalaban som finns utgivet för Windows: https://store.steampowered.com/app/571520/Kalaban/

kalaban_2

Handling och innehåll
Året är 1995 i ett alternativt Finland där människor försöker överleva från dag till dag. Amerikanen Bob försöker sova ruset av sig, men vaknar till ett underligt ljud utanför sin stuga. In springer något människoliknande monster och Bob tvingas greppa sin yxa. Han är inte riktigt säker på vad han just haft ihjäl.

Utanför hörs ytterligare ljud och efter att ha sökt igenom rummet för att få med sig så mycket bra-att-ha som möjligt ger man sig ut för att undersöka vad som hänt.

Spelet påminner lite om gamla DOS-spel, men i nyare tappning och det har många referenser till riktiga Finland. Där finns bensinstationen Kesso istället för Esso och givetvis en och annan bastu. I baren står det M och N på toalettdörrarna (miehet, naiset = män, kvinnor).

kalaban_1

Huvudkaraktären får parallellt olika uppdrag att slutföra, bland annat av den berusade bartendern Mikko. I takt med dessa får man också ledtrådar om vad som faktiskt händer där ute. Något stort är på gång.

Nå? Vad tyckte jag?
Jag gillar att man har friheten att utforska miljön i den ordning man vill, istället för att bli tvingad in på ett visst spår, samt att det finns möjlighet att göra olika val. Handlingen håller mig till en början nyfiken och det hela känns lovande. Det är kanske inte det läskigaste spelet jag provat, men det har en härligt obehaglig stämning.

Jag önskar så att jag hade kunnat investera mer tid i detta spelet då grundidén känns bra, men i ärlighetens namn gör de många buggarna i spelet att jag blir irriterad och därför tröttnar. Kanske har det kommit någon uppdatering sedan jag testade, men om man dör eller startar om spelet försvinner ibland föremål man plockat upp. Uppdrag man utför försvinner eller avbryts mystiskt och man tvingas göra om moment på nytt. Jag försöker ha tålamod, men till slut känns det bara ofärdigt. 

Det finns en del att slipa på, men är man sugen på ett par timmars verklighetsflykt en regnig dag för att uppleva ett alternativt och mörkt Finland så kan det vara värt de få kronorna det kostar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s