Finnish language nightmares

matti.jpg

Brevbäraren hade med sig en överraskning till mig. Kiitos äiti! Boken Matti in the wallet, “Matti kukkarossa” and other adventures in finnish language nightmares.

Ingen har väl missat finnish nightmares? En serie om den stereotypa finnen Matti. Han uppskattar lugn, tystnad och tycker inte om att gå utanför sin komfortzon. Han försöker vara ett levande exempel genom att ge andra utrymme, vara artig och inte bemöda sig med onödigt kallprat. Skräckscenarion innefattar bland annat att gå ut i trappuppgången  och upptäcka att grannen är där eller att behöva ropa till busschauffören när stoppknappen på bussen inte fungerar.

Nu finns det även en bok över finska idiom/uttryck som är helt obegripliga för den oinvigde. Först är de rakt översatta och längre ned på sidan får man den riktiga betydelsen, tillsammans med roliga illustrationer. Översättningarna är på engelska.

Några kunde jag redan, som katsoa kuin halpaa makkaraa (att titta på något som billig korv, betyder att titta snett på något/någon). Även selvä pyy som rakt översatt betyder “det är tydligt att det är en järpe (fågel)”. Ganska obegripligt om man inte hört det i något sammanhang, men det betyder ungefär att något är uppfattat/ok. Läste att det sistnämnda uttrycket troligtvis kommer från jaktsituationer där man tänkt skjuta denna typ av fågel, men flera skogsfåglar haft liknande utseende. Selvä pyy har man därför sagt när det inte varit någon tvekan om att det är en järpe man siktar på och exempelvis inte en tjäder.

Jag vågar inte posta några bilder ur boken av copyrightskäl, men jag har fått många goda skratt och nya uttryck i mitt vokabulär. Här är därför en egen bild till “han/hon har inte alla mumintroll i dalen”.

Collage 2019-06-01 14_52_49

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s