Ålandspannkaka

När Finland firade hundra år av självständighet hade en kollega till mig ätit en efterrätt hos en lokal restaurang som hon rekommenderade varmt: Ålandspannkaka. Har tänkt testa, men det blev inte av förrän idag.

Förutom att jag använde en för stor plåt vilket resulterade i att pannkakan blev ganska tunn jämfört med de bilder jag sett, blev den riktigt god. En efterrätt för de som inte är så förtjusta i väldigt söta och mastiga deserter.

Recepten jag hittat varierar lite. I vissa ska man använda mannagryn och i  andra grötris. Smaksättningen varierar också mellan kardemumma och saffran. Jag valde kombinationen mannagryn och saffran.

Klassikern att servera tillsammans med verkar vara sviskon- eller katrinplommonkräm och vispad grädde. Jag tinade lite jordgubbar till vispgrädden istället, då jag inte hade något av det andra hemma. Fungerade bra det med!

Receptet jag använde hittade jag här (Arla).

alandspannkaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s