Att spela sig fram

Just nu är det sommar-rea på datorspel  via spelplattformen Steam och jag hittade ett som passade mitt nuvarande uppdrag: spelet Influent.

20190629220501_1

Genom att utforska föremål i en lägenhet och klicka på dessa får man både se hur ordet stavas och höra det läsas upp. När man lagt till ett ord man upptäckt i en lista och samlat ett visst antal får man möjlighet att göra små utmaningar för att upprepa det man lärt sig. En sådan utmaning är time attack, där man får höra och se orden på nytt och ska klicka på rätt föremål på så kort tid som möjligt.

20190629220905_1

Det roliga är att det finns mängder med föremål att hitta. En del är lite klurigare och kan vara på golvet någonstans. Man kan öppna dörrar, skåpsluckor, rota i byråer och exempelvis badrumsskåpet. Skafferiet är fullt och kläder finns i lådorna.

20190629221715_1

Spelet kostade på rea ca 29 kr, vilket jag helt klart tycker är värt det. Det är inget hjälpmedel om man vill lära sig grammatik eller att bygga meningar, men för att fylla på med enstaka ord tycker jag att konceptet är både lärorikt och roligt. Om jag hade fått ändra något på spelet, så hade det varit att man fått lära sig fler ord som förekommer i vanligt förekommande samtal.

Jag har redan snappat upp några nya ord och lite mer udda vardagsföremål som man kanske inte använder så ofta i samtal har fastnat. Exempel är: kaukosäädin (fjärrkontrol), valokatkaisin (väggbrytare/strömbrytare) och tölkki (burk, som i aluminiumburk). Tyvärr kanske det inte är det man oftast pratar om, så det är som sagt ett kul sätt att utöka sitt ordförråd, men inte för att snabbt bli bättre på att konversera.

20190629221627_1

Om jag förstått det rätt kan man finna upp till 420 föremål/ord och jag ska fortsätta att samla fler nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s