Lättläst/selkokirja

Nu har jag äntligen fått tag i en lättläst bok på finska för vuxna. Även om det är roligt att läsa barn- och ungdomsböcker, så kanske inte alla ord man vill lära sig förekommer där. Ett plus är också att kunna läsa någon spännande deckare, vilket jag gjort.

Jag hittade deckardrottningen Leena Lehtolainens bok Kuolemanspiirali i lättläst variant. Lättlästa böcker kallas för selkokirja på finska. Dessa böcker är alltså kortare och har ett lättare språk.

IMG_20190725_190316_2

Boken handlar om polisen Maria Kallio, som tar sig an ett fall där en ung och lovande konståkerska hittas mördad med sina egna skridskor. (Ordet kuolemanspiraali är namnet på någon typ av avancerat konståkningsmoment.) Maria är dessutom gravid och känner press på sig att lösa fallet innan barnet kommer. Flera personer tycks ha motiv och vi får följa Maria i utredningen.

Till en början hade jag svårt att vänja mig vid de korta meningarna. De kändes avhuggna och onaturliga, då man sällan hör någon prata på det viset. Exempelvis: “Hon gick ut. Det regnade ute. Klockan var åtta. Snart blev det mörkt.”

Efter ett tag var det som att jag vande mig och jag märkte att jag började fundera på hur berättelsen skulle fortsätta istället.

För min del tror jag att jag hittade den här typen av bok “för sent”. Då jag både läser och lyssnar på vanliga finska böcker, var det lite som att ta ett steg tillbaka. Det känns mer givande att kolla upp ord jag inte förstår, eller byta bok om språket är för tungt, än att läsa den här typen av text.

Är man nybörjare eller helt ovan att läsa på finska, så tror jag däremot att det är perfekt.
Den här boken fick mig ändå att inse att det jag behöver mer är språkträning i form av samtal, samt kanske fokusera på nyhetsartiklar och fler romaner.

Man kan hitta några lättlästa finska böcker om man söker på selkokirja hos exempelvis Adlibris, men de är tyvärr hemskt dyra. Den här kostar just nu runt 400 kronor. Mitt tips är att leta efter någon som låter intressant att läsa och sedan lämna det som inköpsförslag till ditt närmsta bibliotek. Jag tror att många bibliotekarier bara blir glada om de får önskemål och då kan dessutom fler läsa boken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s