Karelska piroger och nybörjarmisstag

Med 32°C undviker jag just nu att gå ut och bakar istället med en ugn på 250°C som gör det nästan lika varmt inomhus. Söndagar känns perfekta för att baka om man inte har något annat för sig och efter besöket på Makkara Yksi i Eskilstuna igår blev jag ruskigt sugen på karelska piroger.

Förutom att de är oemotståndligt goda när de är färska, ligger de mig extra varmt om hjärtat eftersom jag brukade baka dessa tillsammans med min farmor när jag var liten. Ofta gjorde vi hälften med risgrynsgröt inuti och hälften med potatismos. Blev det någon deg över brukade hon göra runda skal som hon fyllde med blåbärsröra och gräddade precis som vanliga karelska piroger. Fantastiskt gott.

Jag kokade risgrynsgröt enligt anvisningarna på påsen för vanligt grötris (med undantag för att ha i kanel och socker), samt rörde i ett rått ägg när gröten kallnat. För rågskalen följde jag detta recept:

3½ dl rågmjöl
½ dl vetemjöl
2 dl vatten
1 tesked salt
1 matsked olja (tog rapsolja)

Blanda bara torrvarorna och oljan i vattnet tills det blir en deg. Jag använde en gaffel för att röra om allt och kramade med händerna på slutet. Skippade att ha degen i kylen vilket står i receptet, men jag var otålig. Det hade nog gått lättare om den var kall, då jag fick addera ganska mycket extra rågmjöl eftersom degen var så mjuk. Men det gick!

kp2

Finskt rågmjöl är inget måste, men när jag ändå hittade det i en liten butik tänkte jag prova om det är godare som experterna säger (min mamma).

kp3

Jag lyckas inte få så fina, perfekt runda skal som min farmor alltid gjorde efter år av erfarenhet, så jag brukar faktiskt fuska. Först kavlar jag ut en liten bit deg så att den blir kanske 1 cm tjock och sedan använder jag något runt; exempelvis ovansidan på ett glas och trycker ut en rund form som jag sedan kavlar så tunn som möjligt utan att den blir för skör. Kan tänka mig att en rund pepparkaksform skulle vara optimal.

kp4

Vecken är inte heller perfekta, men jag får öva. Tricket är att börja “picka” med fingrarna från mitten och utåt åt ena kanten, sedan snurra pirogen och göra klart andra halvan från mitten och ut.

kp_1

Efteråt penslar man med varmt smör på kanterna så att de får den fina bruna färgen. Jag gillar när de har lite färg på mitten också. Brukar inte ställa någon timer, utan håller koll på när de börjar se färdiga ut. Det brukar ta ungefär 10 minuter i vanlig ugn.

Nybörjarmisstag som jag gjort när jag försökt baka på egen hand:

Köpt för grovt rågmjöl
Passar ibland på att köpa mjöl om jag åker förbi något ställe som maler själv. Ett par gånger har jag inte varit obsevant på hur fint mjölet är malet och även om det går med grövre mjöl, så blir det som små, små stenar i skalet.

Köpt färdig gröt
När man verkligen vill ha karelska piroger snabbt och inte orkar vänta två timmar på gröt, kan man köpa färdig risgrynsgröt i kyldisken då? Jag har testat, men det var alldeles för sött och blev helt enkelt misslyckat. Konsistensen är för rinnig med.

Inte varit tålmodig med att låta gröten svalna
Någon gång har jag knäckt i ett rått ägg när gröten fortfarande varit varm längst ned, eftersom (återkommande tema?) jag varit ivrig. Då blir ägget nästan som kokt, eller i alla fall början till, när man rör om. Inte att rekommendera.

Tänkt att det inte gör något om skalet är lite tjockare
Det gör stor skillnad i hur det smakar beroende på hur tjockt pirogskalet är. Det lönar sig verkligen att försöka kavla så tunt som möjligt. Ett tjockt pirogskal blir segt och svårtuggat.

Tillägg: eldat upp bakplåtspappret
Många bakplåtspapper tål inte för hög värme och i bästa fall blir de svarta, men kan även ta eld. Kolla på lådan vilken temperatur det tål. Jag brukar istället strö ett tunt lager rågmjöl direkt på plåten och skippa bakplåtspapper.

Kort och gott finns det inte många genvägar till en god Karelsk pirog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s