Karjalanpaisti

Till julbordet brukar vi ha karjalanpaisti, karelsk stek, men jag har faktiskt aldrig lagat det själv då jag mest äter vegetariskt. Ibland gör jag undantag och saker som lagar sig själv i ugnen känns som en kötträtt jag vågar prova på att laga. Jag testade en lite annan variant än en jag är van vid; med morot och lök i.

Perfekt en helgdag om man har tid att vänta på maten, men samtidigt vill hinna göra annat än att stå i köket.

Det man behöver är:

* Två eller tre sorters kött: vanligtvis nöt- och fläskkött, men kan också vara lamm.

* Gul lök, 1-2 st.

* Morötter.

* 6 st lagerblad.

* Svartpepparkorn.

* Salt.

Hur mycket man vill ha av allt varierar i de recept jag tittat på. Jag körde på en stor gul lök, nio lite mindre morötter från min pallkrage (se så fin färg!), ett paket grytbitar av nöt, samt två fläskkotletter. Vad jag förstår så kan man ha de flesta typer av kött till detta, eftersom det mesta blir mört efter så många timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Skär morötterna i slantar eller mindre bitar. Hacka löken grovt. Skär köttet i mindre bitar. Lägg allt i en ugnsfast form eller gryta och blanda. Ha i några svartpepparkorn och lagerblad, samt salta. Fyll sedan formen eller grytan med vatten så att det täcker lite mer än hälften av köttet.


Titta in i ugnen då och då. Rör om lite och fyll på med lite extra vatten om det skulle ha kokat så mycket att det börjar se torrt ut. Det bör vara i ugnen minst tre timmar för att bli mört. Jag hade inne min i ca fem timmar.

Fiska bort lagerbladen och servera med potatismos eller kokt potatis. Jag trodde att det skulle bli ganska fattig smak utan buljong och kryddor, men tji fick jag. Detta blir nog en återkommande rätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s